Ořechy pomáhají proti rakovině. Proč se tak děje?
Autor: Andrea | Publikováno: 24.02.2017 | Rubrika: ZDRAVÍ
Ilustrace
Vědci z Univerzity Friedricha Schillera v Jeně zkoumali vliv pěti druhů ořechů na buněčné linie. Jednalo se o makadamové ořechy, lískové ořechy, vlašské ořechy, pistáciové ořechy a mandle. Ořechy byly nejprve uměle stráveny ve zkumavkách.

Obecně se ví, že ořechy mají blahodárný vliv na náš organismus. Obsahují velké množství hořčíku, který ovlivňuje naši náladu. Ale jak ukazují nejnovější výzkumy, ořechy nám také pomáhají proti rakovině.

Vědci z Univerzity Friedricha Schillera v Jeně zkoumali vliv pěti druhů ořechů na buněčné linie. Jednalo se o makadamové ořechy, lískové ořechy, vlašské ořechy, pistáciové ořechy a mandle.

Ořechy byly nejprve uměle stráveny ve zkumavkách. Následně bylo analyzováno působení strávené hmoty na buněčné linie.

Bylo zjištěno, že díky ořechům došlo k nárůstu aktivity dvou obranných enzymů: superoxidu dismutáze a kataláze. Byla rovněž vyvolána apoptóza, tedy cílené odumření rakovinových buněk.

Odedávna víme, že ořechy obsahují velký počet látek, které mají kladný vliv na naše srdce a oběhovou soustavu. Zároveň nás chrání před nadváhou a rozvojem cukrovky.

Nyní vědci dokázali, že nás všechny druhy zkoumaných ořechů chrání také před rakovinovými buňkami.

Pamatujme, že při nádorových onemocněních je třeba dbát na dietu, ve které by tedy neměly chybět ořechy. Je dobré do ní zahrnout rovněž česnek nebo med.

 

Zdroj: uni-jena.de