Nedostatek vitamínu E může mít v těhotenství velmi nebezpečné následky
Autor: Andrea | Publikováno: 02.02.2017 | Rubrika: CO JÍME
Ilustrace
Nedostatek vitamínu E vede k úbytku esenciálních mastných kyselin, zejména omega-3 kyseliny dokosahexaenové, které jsou velmi důležité pro zdraví. Buňky pak začínají využívat glukózu, aby zabránily poškození. Následkem toho...

Nedostatek vitamínu E může způsobit neurologické poškození zárodku, narušit jeho zdravý vývoj nebo dokonce vést k jeho smrti, neboť bývá jednou z příčin potratů.

Nedostatek vitamínu E vede k úbytku esenciálních mastných kyselin, zejména omega-3 kyseliny dokosahexaenové, které jsou velmi důležité pro zdraví. Buňky pak začínají využívat glukózu, aby zabránily poškození. Následkem toho schází glukóza potřebná pro energii, řadu tělesných a neurologických procesů (především pro mozek).

Pokud je úroveň vitamínu E nedostatečná, mozku zárodku se nedostává nezbytné energie a živin. Výzkum na Oregonské státní univerzitě ukázal, že těhotným ženám s nedostatkem vitamínu E hrozilo dvakrát větší riziko potratu ve srovnání s ženami, u nichž byl vitamín E v pořádku.

Problém nedostatku vitamínu E se často týká mladých žen, které se vyhýbají stravě s vysokým obsahem tuku a nezařazují do své diety oleje, ořechy a semena.

U lidského plodu probíhají některé nejdůležitější neurologické vývojové procesy v prvních týdnech těhotenství. Doplnění nedostatku v dietě je tedy z tohoto pohledu klíčové.

 

Zdroj: medicalxpress.com