Hranolky, brambůrky a spol. mohou být rakovinotvorné

Autor: Lída P. | Publikováno: 25.1.2017 | Rubrika: CO JÍME
Ilustrace

Nejnovější výzkumy ukázaly, že oblíbené smažené brambůrky, hranolky i topinky mohou přispívat k tvorbě rakoviny. Děje se tak kvůli akrylamidu, který vzniká tehdy, když jsou látky obsahující škrob zahřívány na vysoké teploty, většinou nad 120 °C.

Pečení, smažení nebo opékání brambor, díky čemuž získávají svou charakteristickou zlatohnědou barvu a chuťové vlastnosti, může nahrávat vzniku rakoviny. Konzumovaný akrylamid se mění na glycidamid, který se váže na DNA a vyvolává mutace.

Při pokusech na zvířatech bylo zjištěno, že čím více akrylamidu se konzumuje, tím se zvyšuje riziko vzniku nádorů. Vědci předpokládají, že u člověka dochází ke stejné reakci.

Zdroj: iflscience.com

Klíčová slova: zdraví  | potraviny  | rakovina
3521 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

Zasílání upozornění
Články autora
Průzkum
Žádné aktivní ankety nebyly nalezeny