Jaká střeva, taková nálada

Autor: Lída P. | Publikováno: 2.1.2017 | Rubrika: ZDRAVÍ
Ilustrace

Bylo zjištěno, že bakterie, které jsou součástí střevní mikroflóry, mohou ovlivňovat úroveň serotoninu, tedy látky podílející se na vzniku nálad.

Serotonin je jednou z nejdůležitějších aktivních látek v centrálním nervovém systému. Jeho přítomnost ovlivňuje dobu spánku, citové reakce, vnímání bolesti a mnoho dalších procesů probíhajících v lidském těle. Podle vědeckých výzkumů souvisí produkce serotoninu také s trávicími procesy.

Bylo zjištěno, že úroveň serotoninu se může měnit následkem působení cizích bakterií ve střevech a tím, jak ovlivňují tamější receptory. Receptory TLR2 jsou nejdůležitější součástí netypické obrany imunitního systému, který informuje tělo o přítomnosti užitečných bakterií chránící ho před choroboplodnými mikroorganismy.

V závislosti na přítomnosti, koncentraci a druhu bakterií ve střevní mikroflóře mozek zvyšuje nebo snižuje úroveň serotoninu v těle, což má značný vliv na náladu člověka. Řada nemocí tedy může být podle vědců vyvolána nebo léčena za přispění střevní mikroflóry.

 

Zdroj: earth-chronicles.com

Klíčová slova: zdraví  | potraviny
4118 čtenářů | 
HodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnoceníHodnocení
Tisknout článek Poslat článek e-mailem
Vaše hodnocení: 

Zde můžete nastavit své hodnocení

Přihlášení uživatele
Jméno:
Heslo:

Zasílání upozornění
Články autora
Průzkum
Žádné aktivní ankety nebyly nalezeny